PESFan on siis Pro Evolution Soccer -pelin ympärille rakenutunut verkkoyhteisö.

Aluksi lyhyesti itse pelistä. Pro Evolution Soccer (PES) on japanilaisen Konamin julkaisema jalkapallopeli. Japanissa sarja tunnetaan nimellä The Winning Eleven, mutta muualla maailmassa se on Pro Evolution Soccer.

Pro Evolution sarja on aika pitkäikäinen, ja tällä hetkellä uusin julkaistu on versionumeroltaan viisi. Sarjaa pidetään kaikkien aikojen parhaana jalkapalloon keskittyneenä pelinä. Mutta ei itse pelistä sen enempää, koska se ei ole pääasia tässä blogissa.

PESFan toteuttaa verkkoyhteisön tunnusmerkit hyvin monella tapaa. Ensinnäkin kiinnostuksen kohde peliin on ilmeinen yhdistävä tekijä, ja tarjoaa päätarkoituksen kuulu yhteisöön. Yhteisö ei ole tiukasti rajattu, vaan liittyä voi kuka tahansa. Jonkinlainen intressi peliin pitää kuitenkin olla, muuten foorumilla voi tulla orpo olo.Kiinnostus jalkapalloon on toki toinen yhdistävä tekijä, mutta ei mitenkään välttämätön.

Yhteisöllä on selkeästi jaettuja arvoja, jotka myös näkyvät käytännössä. Esimerkiksi ei-laillisiin versioihin pelistä suhtaudutaan todella kriittisesti, ja niistä keskusteleminen ja niihin viittaaminen on ehdottoman kiellettyä.

Yhteisöllisyys esiintyy myös yhteisenä ongelmanratkaisuna. Aloittelevat pelaajat kyselevät neuvoja, kuinka esimerkiksi jokin harhaus pelissä tehdään ja kokeneemmat neuvovat. Foorumille on myös koottu erinomainen aloittelevien pelaajien opas, joka neuvoo itse pelaamista ja auttaa myös mm. verkkopelaamiseen liittyvissä ongelmissa.

Olen tähän mennessä lähinnä seurannut yhteisöä sivusta kovin paljon osallistumatta. Yhteisöllä on kuitenkin mielenkiintoista toimintaa, esimerkiksi kuukauden maali (Goal of the Month, GOTM) -kilpailu, jossa jäsenet lähettävät tekemiään maaleja ylläpidolle, joka valitsee viisi parasta äänestykseen, jossa jäsenet saavat äänestää parhaan maalin. Palkinnot ovat mielestäni todella hyvät tällaiseen ilmaiseen vapaaehtoisyhteisöön. Esimerkiksi tämän kuun palkintona on uusi Xbox 360 -pelikone!

Ja vaikka tämä kirjoitus venyy pitkäksi haluan vielä mainita mielenkiintoisen ilmiön, miten oikean jalkapallon sisäisiä sääntöjä on siirretty varsin onnistuneesti verkkoyhteisöön. Esimerkiksi huonosta käytöksestä foorumilla seuraa varoitus eli keltainen kortti. Kahdesta keltaisesta kortista saa punaisen kortin, jolloin menettää kirjoitusoikeutensa. Punaisen kortin voi saada myös suoraan, jos töppää pahemman kerran. Nämä kortit myös näkyvät käyttäjän kohdalla, mikäli hän on sellaisen saanut.

Samoin käyttäjät imeisesti viestien määrän perusteella jakautuvat kokelaisiin(trialist), amatööreihin (amateurs), puoliammattilasiin (Semi Pro) jne.. Samoin foorumin ylläpitäjät ovat nimeltään tuomareita.

Vaikka tavaraa tuli pitkästi vielä jäi sanottavaakin, joten palataan asiaan lähiaikoina. Jos jaksoit lukea tänne asti, kiitän sinua siitä.