Tämän viikon viikkotehtävähän kuului: "Tarkastele valitsemasi yhteisön toimintaa ja toimintaa ohjaavia, ylläpitäviä ja/tai säätäviä lainalaisuuksia". Hienosti juuri tähän tehtävänantoon sopivia tapahtumia on tarkastelemassani yhteisössä ( www.pesfan.com ) sattunut.

Vaikka yhteisöissä on aina sisäisiä käyttäytymissääntöjä, tulee muistaa, että myös ulkopuoliset asiat voivat ohjata yhteisöä. Näin tapahtui viime viikolla seuraamassani yhteisössä.

Aikaisemmin rekisteröityneet käyttäjät ovat voineet imuroida sivustolta päivityksiä peliinsä. Esimerkiksi monet pelaajat vaihtavat seuraa kesken kauden, tai jonkin joukkueen peliasu muuttuu, voidaan asetustiedosoon (Option File) tehdä muutoksia. Näin oikean elämän pelaajakaupat voidaan siirtää myös peliin.

Englannin valioliigan joukkuiden nimet ja logot ovat kuitenkin ilmeisesti kopiosuojattua materiaalia, ja koska ne kaikki olivat mukana muokatuissa asetustiedostoissa, ovat nämä yhteisön jakelemat asetustiedostot nyt laittomia.

Tästä johtuen on asetustiedostojen jakelu keskeytetty. Ylläpitäjän kommentti löytyy täältä. Nämä asetustiedostot ovat kuitenkin aika merkittävä osa yhteisön toimintaa, ja esimerkiksi syy miksi minä aikanaan tämän yhteisön löysin ja siihen liityin. Muutenkin pelin editointi on ollut vilkas keskustelun kohde, ja monet ovat lähettäneet omia pelin modauksiaan. Nyt näitä ilmeisesti joudutaan tarkemmin valvomaan tai niiden sisältöön puuttumaan, ainakin jossain määrin. Tämä voi huomattavasti vaikeuttaa yhteisön toimintaa.

Nähtäväksi jää, kuinka tämä lopulta vaikuttaa yhteisön toimintaan. Tämä kuitenkin vain huomiona, että kaikki yhteisöä ohjaavat toiminnot eivät välttämättä ole yhteisön sisäisiä. Etenkin suurissa ja julkisissa yhteisöissö tietysti korostuu lakien noudattaminen hyvinkin tarkasti. Tappio eivät varmaankaan ole suuret, jos Valioliigan joukkuiden pelipaidoissa ovat aidot logot. Pienessä yhteisössä tähän ei varmaan kukaan kiinnittäisi huomiota, mutta suuren yhteisön toimintaan myös ulkopuoliset puuttuvat herkemmin.