Olen hiukan syksyn aikana laajetanut ainevalikoimaani ja opiskellut sosiologiaa. Tenttiin lukiessani törmäsin mielenkiintoiseen teoriaan rikollisten merkityksestä yhteisöille. Huomasin, että tämän teorian pystyy hyvin soveltamaan myös verkkoyhteisöihin, jos verkkoyhteisöiden häiriköitä vertaa reaalimaailman rikollisiin.

Lähteenä olen käyttänyt Pekka Sulkusen kirjaa Sosiologia: Käsitteitä ja näkökulmia, löytyy yliopiston kurssikirjastosta.

Ensimmäinen rikollisten funktio on yleisesti sovittujen lakien (normien) vahvistaminen. Vahingollisella toiminnallaan hän osoittaa missä rajat kulkevat, ja näin vahvistaa syntyneitä käytäntöjä. Tämä sopii hyvin myös verkkoyhteisöön. Esimerkiksi laittomaan tiedostoon viittaavan linkin lähettäminen katsotaan monesti sääntöjen vastaiseksi, ja kun joku näin tekee, hänelle huomautetaan olemassa olevista säännöistä ja siitä missä raja kulkee.

Toinen tehtävä on yhteisön jäseniä yhdistävä vaikutus. Yhteisön kannalta haitallisen materiaalin levittäminen saa yhteisön yhdessä toimimaan levittäjää vastaan ja näin vahvistaa yhteisön yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka on olennainen osa yhteisön jatkuvuutta.

Uusien käyttäytymismallien luominen on rikollisen kolmas tehtävä. Poiketessaan säännöistä hän antaa aiheen tarkistaa onko normi enää tarkoituksenmukainen tai yleisesti hyväksyttävissä. Tämä puolestaan auttaa yhteisön uudistumista.

Aggressiivisuuden kanavoiminen on rikollisen neljäs funktio. Rikollisen toimien aiheuttama suuttumus saattaa kanavoida aggressiivisuutta, joka muuten kohdistuisi lähiympäristöön. Voi vain kuvitella sen foorumin ylläpitäjän aggressiivisuuden määrä, joka saa satoja ilmoituksia epäasiallisista postauksista, kun isolle foorumille iskee häiriökäyttätyjä.

Viides, ja mielestäni erittäin oleellinen tekijä etenkin verkkoyhteisöissä, on rikollisuuden huomattava viihde- ja ajanvietearvo. Joidenkin häiriökäyttäytymistä saatetaan muistella, ja sille naureskella vielä pitkänkin ajan päästä.

Tämä rikollisten tärkeys yhteisöille voi tuntua hiukan yllättävältä. Mielestäni tämä malli on kuitenkin sovellettavissa myös verkkoyhteisöihin.